Scandalul zilei are ca protagoniști oameni politici, oameni de afaceri, funcționari și nu în ultimul rând, fermieri din Ardud. Este cunoscut conflictul dintre Mircea Govor, președintele PSD Satu Mare și directorul ITM Satu Mare, Cristian Sasu. Conflictul, care a fost făcut public în ziarul de casă al “profesorului de șmecheri “, a fost extins de acesta în Ardud, unde familia lui Sasu deține o fermă de creștere bovine: SUV Angus SM. Folosindu-se de colegii de partid, Mircea Govor a început să își șicaneze adversarul a cărui familie era membră în asociația locală a crescătorilor de bovine. În anul 2023, când contractele de concesiune pentru pășunile din UAT Ardud au expirat și trebuiau reînnoite, ferma familiei celui pe care Govor îl consideră dușman a fost omisă de la atribuirea de suprafețe, fapt care a dus la contestarea respectivei hotărâri de Consiliu Local, nefiind, se pare, respectate prevederile legale si procedurile privind atribuirea pășunilor. Prefectura, instituție care are în atribuții verificarea legalității actelor administrative, a ignorat inițial semnalele societății SUV Angus SM și a Asociației crescătorilor de animale Băbeanca, dar, la câteva luni după ce reprezentanții acestora au atacat în instanță respectiva hotărâre, s-a decis să atace și ea decizia Primăriei. În plus Prefectura sesizează Ministerul Agriculturii, minister care trimite corpul de control in Ardud si dispune controale la toți fermierii care au beneficiat de suprafețe in baza hotărârii atacate. După ce Consiliul Local Ardud a modificat hotărârea, Prefectura își retrage acțiunea din instanță. Gest tardiv pentru că societatea SUV Angus SM a înregistrat o acțiune de intervenție iar procesul a fost întors la Tribunalul Satu Mare spre rejudecare de Curtea de apel Oradea zilele acestea. Toate acestea fiind scrise, vă spunem ce înțelegem noi din toată harababura:
1. Aflat în conflict pe persoană fizică, “profesorul de șmecheri”, Mircea Govor, a decis să se folosească de partid și de membrii acestuia pentru a-și șicana adversarul.
2. A influențat prefectul în a ignora o greșeală strecurată cu sau fără intenție într-o hotărâre de Consiliu Local. Greșeală care dacă ar fi fost îndreptată în timp util ar fi evitat toată situația actuală.
3. Mircea Govor, a acționat ca cineva care, după ce iți creează o problemă, se oferă să ți-o rezolve, ținându-te ulterior dator. Și cum “profesorul de șmecheri” face politică, datoria urma să fie plătită acum, în campania electorală, prin voturi sau transferuri de partid de la PNL spre PSD.
4. Președintele PSD a implicat în jocurile politice fermierii onești ai Ardudului, chemându-i la întâlniri în care le promitea rezolvarea problemei pe care chiar el o putea evita. De remarcat că la acele întâlniri se discuta despre cea mai stringentă problemă a fermierilor, subvențiile, fără a fi chemat nici un reprezentant din partea instituției care se ocupă cu acordarea acestora: APIA.
5. Prefectul de atunci, Radu Roca, prin acțiunile sale demonstrează ori o crasă incompetență ori supunere necondiționată față de “profesorul de șmecheri” sătmărean.
6. Urmare a deciziei Curții de Apel Oradea și a finalizării proceselor aflate pe rol în acest moment, contractele încheiate în baza respectivei hotărâri vor fi cel mai probabil anulate. Singurii care pierd din această situație sunt fermierii care urmează cel mai probabil să piardă subvențiile pe anul 2023 iar unii dintre ei chiar pe mai mulți ani în spate…
7. Fiind deja în vizorul DNA (spun surse din Primăria Ardud), situația va avea probabil și alt fel de consecințe pentru cei implicați. Rămâne de văzut care vor fi acestea.
8. Fiind cei mai afectați, fermierii ardudeni vor avea de așteptat ani întregi pentru a-și găsi dreptatea în justiție.