reportersm
Caută
Caută
Close this search box.

Cine conduce de fapt Satu Mare?

Distribuie articolul
Trimite pe WhatsApp
Știm că de la naștere încoace totul înseamnă politică, adică negociere.

Orice comunitate, oricât de mică sau de omogenă își alege conducători care să îi dea o direcție și un sens. Și cum într-o democrație e greu să obții “consensul”, persoanele care gândesc la fel se asociază iar apoi încearcă să își impună ideile la concurență cu alte grupuri de gândire diferită. Așa s-a ajuns la ideea de partide politice și, inevitabil, așa se întâmplă și în Satu Mare.De cele mai multe ori partidele sunt conduse de un grup de persoane, alese de membrii grupului, și uneori sunt conduse mai mult sau mai puțin dictatorial de o singură persoană aleasă, mai mult sau mai puțin democratic, președintele. Ne propunem să vă prezentăm președinții partidelor sătmărene care contează cât de cât și care s-au remarcat până acum sub o formă sau alta.

Vom începe cu cel mai mare partid din Satu Mare, UDMR.

Președintele Csaba Pataki ocupă această funcție din 2012 când a preluat-o de la Csehi Arpad în pofida încercării lui Kereskenyi Gabor de a prelua funcția. Se pare că Pataki a fost puternic susținut la acea vreme, și de atunci încoace de primarii UDMR, în frunte cu primarul Municipiului Carei. Pataki, care în primii ani de președinție a ocupat funcția de deputat, a avut o activitate ștearsă și ca președinte al Consiliului Județean, fără realizări remarcabile, mai ales comparativ cu celelalte județe vecine. A fost ales președinte al CJ două mandate la rând, zicem noi, doar în baza unității electoratului UDMR și al divizării celeilaltei părți a electoratului.

Adrian Cozma, președintele PNL a ajuns pe această funcție într-un mod total neașteptat, într-o perioadă în care i se dădeau puține șanse la un viitor în cariera politică. A reușit să își învingă adversarii din interiorul partidului profitând de greșelile și eșecurile acestora. A fost ales prin vot, având doi contracandidați iar de atunci ține organizația “în frâu” și unită, devenind între timp, printr-o activitate intensă, vector de imagine PNL la nivel național, fapt care îi întărește poziția. Ca un minus este faptul că, aparent, abuzează de asocierea de imagine cu Biserica. Nu contestăm faptul că Adrian Cozma ar fi un bun creștin, însă poate că nu ar strica puțin mai multă discreție. Dar cum discreția nu prea ajută în politică, probabil că e greu de găsit un echilibru în acest sens.

PSD îl are ca președinte pe Mircea Govor, care, din motive total diferite, era privit și el ca un politician terminat. Acuzațiile și procesele de care a avut parte, l-au îndepărtat pentru o vreme de scena politică dar, ca prin minune (a se citi modicarea legislației) a reușit să revină în prim-planul politicii sătmărene. Politician abil, Mircea Govor nu a candidat niciodată pe “persoană fizică” la vreo funcție, fiind mereu pe listele de partid iar apoi ocupând funcții negociate politic. Abilitatea lui de a păstra și impune aparențele pare scoasă din manualele nescrise ale politicii (probabil de aici și auto-proclamarea ca “profesor de șmecheri”) reușind sa convingă organizația județeană că este susținut de cea centrală și invers. A reușit să-și impună oamenii fideli lui (chiar dacă nu aveau vechime în partid) și să scape de posibilii adversari din partid ținându-i totuși aproape. Este de notorietate frica de a supune la vot secret alegerea lui ca președinte(deși era singurul candidat), votul fiind deschis, lucru rar întâlnit la votul privind persoana. La capitolul eșecuri putem nota faptul că i-a fost refuzată numirea ca prefect deși în emisiunea de la televiziunea proprie dădea acest fapt ca pe o certitudine.

Radu Panait a apărut ca o speranță pe eșichierul politicii sătmărene, profitând de valul național de simpatie de care se bucura USR. Ajuns președintele USR Satu Mare după “plecarea” președintelui anterior, Radu Crețu, Panait ocupat o funcție de deputat în care nu putem spune că s-a afirmat în mod deosebit. Pentru a-și păstra funcția a îndepărtat membri incomozi lui, cu state vechi în partid și cu realizări în ceea ce privește lupta politică din exteriorul partidului. Cel mai elocvent exemplu este acela al lui Dan Tordoi, jurist care a obținut o decizie a CNCD împotriva actualului primar al Municipiului Satu Mare. A participat la negocieri cu PNL pentru o alianță care l-ar putea scoate din conul de umbră în care a căzut. Alianță care l-ar fi susținut cu oarecare șanse la postul de primar al Municipiului Satu Mare. Vom vedea dacă această alianță se va concretiza având în vedere opoziția Forței Dreptei din Satu Mare, partid cu care USR este în alianță la nivel național.

Continuă să citești...

Mica publicitate